Inga produkter i varukorgen

Kontakta oss: 0472 - 166 30

 

Vår historia

DÅTID
Grunden för Hall Miba lades för över 150 år sedan av affärsmannen Aron Hall, som 1863 öppnar en järnvaruaffär i småländska Alvesta. Men det inte förrän Arons son August tar över företaget runt sekelskiftet som verksamheten tar ordentligt fart. August utökar sortimentet och börjar med återförsäljningen till smeder i andra byar. Ett tag senare dominerar hans grossistverksamhet hela södra och mellersta Sverige.

Affärerna blomstrar för företaget som under de kommande 50 åren växer sig allt större. I början av 60-talet är AB August Hall ett miljonföretag och en av Sveriges största järnhandlare, med stort eget lager på Storgatan i Alvesta. När August Halls barnbarn Klas Hall tar över VD-posten tio år senare ändras företagets inriktning och går mot bilistmarknaden. Centrala avtal sluts med stora företag som Mobil (senare norska Hydro), Nynäs (senare Shell) och Texaco (senare Preem).

FRAMGÅNGSTID
1981 får företaget en ny ägare, Dir. Hans Åman, samtidigt som bolaget byter namn till Hall Miba. Hans Åman är en driftig entreprenör som fortsätter att renodla företagets sortiment. Fokuset ligger framför allt på biltillbehör men även verktyg. Företaget lanserar MAN-system, ett brett sortiment innehållande verktyg och produkter inom en mängd olika områden som bland annat el, beslag och cykel.

MAN-system blir en hit på bensinstationerna, dit många åker för att köpa varor som spik, skruv och beslag. Även dagligvaruhandlarna börjar intressera sig för det breda systemet och  snart sluts avtal med stora koncerner som B&W (nuvarande Coop), ICA och senare även Åhléns.

Under 80- och 90-talet blomstrar Hall Miba och lagret i Alvesta byggs ut och säkerhetsklassas för att få plats med de över 10 000 artiklarna som nu finns i sortimentet. Det egna varumärket Caratom lanseras och tusentals egendesignade flaskor med bilvax, motorolja och spolarvätska levereras ut till kunderna.

NYA TIDER
I slutet av 90-talet sker en förändring i branschen. På flera ställen dyker lågprisvaruhus som Biltema, Jula och K-rauta upp. Konsumenternas beteende förändras och nu vill man istället handla spik, skruv och beslag billigt och smidig på stora varuhus med generösa öppettider. Hall Miba inser den stora konkurrensen och börjar fundera kring en lösning.

Beslutet blir att återigen nischa sig kraftig mot enbart bensinstationer. Sortimentet smalnar av och fokuserar tydligare på bilvård och biltillbehör. Beställningarna från kunder som Shell, Selecta och Preem ökar i omfattning. 2003 köper företaget det danska varumärket BASTA och blir nu återförsäljare för Disney.

Hall Miba expanderar utanför Sveriges gränser och säljer produkter till handelshus i alla Skandinaviska länder. 2006 öppnas även en inköpsavdelning i Shanghai och lagret i Alvesta skickar flera sändningar till landet i öst.

NUTID
Under 2000-talet fortsätter företaget att utvecklas. Sökandet efter nya produkter fortsätter och under de kommande åren hittas flera storsäljare. Hall Miba blir först med att lansera studsmattan i Sverige, en miljonsuccé som snart finns i alla svenska trädgårdar.

Kundernas efterfrågan på produkter ändras i takt med samhället och Hall Miba hänger med. Under 2010 ökar efterfrågan på hörlurar, mobilladdare och powerbanks, något som snabbt tas in i sortimentet. Även förbrukningsvaror som muggar, bestick och plasttallrikar blir ett starkt säljområde allt eftersom varm mat börjar serveras på bensinstationerna.

2019 levererar Hall Miba över 2500 artiklar till ett par tusen leveransställen runt om i Skandinavien och är ett av det största företagen i sin bransch. Målet är som alltid, att erbjuda prisvärda produkter till kunden när de behövs som mest.